Mai intai de toate, terapia Bowen este o terapie holistica. Lumea stiintifica a facut pasi mari pentru a descoperi principiile neurofiziologice, care ne ajuta sa intelegem ceea ce facem. Abordarea terapeutica holistica ofera un tip de terapie avansata, adaptata omului de azi, celui care traieste intr-o lume aflata in permanenta evolutie. Prin terapie holistica se urmareste sanatatea, echilibrul si fericirea oamenilor.  Termenul „holistica” provine din cuvantul grecesc „holos” si se traduce prin „intreg”. Asadar, terapia holistica ia in considerare si trateaza persoana ca un intreg. Daca pentru multa vreme mintea si corpul erau percepute ca unitati separate, recent a inceput sa se inteleaga ca fiinta umana consta dintr-un sistem multidimensional in care diferitele aspecte se reunesc si se refera la unul la altul.

 

In ultimii ani, listei cu terapii manuale i s-a adaugat si tehnica Bowen. Aceasta este una dintre cele mai recente tehnici, si, probabil, una dintre cele mai „sensibile”. Tom Bowen, omul care se afla in spatele metodei terapeutice ce ii poarta numele, a dezvoltat aceasta eficienta tehnica prin incercare si eroare, la care am mai putea sa adaugam intuitia sa. Terapia Bowen este unica in ceea ce priveste abordarea si nici nu deriva dintr-o alta metoda folosita in medicina alternativa. Consta intr-un  tratament de suprafata, dar are efecte profunde asupra sistemului nervos simpatic. Va intrebati, probabil, de ce este unica? Raspunsul consta in faptul ca, spre deosebire de alte terapii fizice, aceasta nu foloseste manipularea fortata. Acest nou concept se fundamenteaza pe faptul ca terapeutul nu va forta nicicum corpul uman sa execute o comanda, ci ii va permite un ritm propriu de autovindecare. 

 

Cu siguranta va doriti sa cunoasteti la modul concret in ce consta tratamentul pe care tehnica Bowen il foloseste. In principiu, este vorba despre miscari realizate cu degetele pe structuri folosite de creier ca puncte de referinta. Asadar, pe ligamente, muschi, tendoane si nervi. In acest fel, in interiorul corpului sunt transmise mesaje de reactivare a memoriei celulare. Aceste miscari delicate si, in acelasi timp, simple si complexe, ajuta la obtinerea unei stari de relaxare si echilibru pentru ca elimina tensiunile si incordarile musculare, restabilesc circuitul limfatic si aliniaza structurile osoare. Mai mult de atat, miscarile folosite in terapia Bowen corecteaza dezechilibrele psihice si asigura echilibrarea la nivelul meridianelor energetice. Foarte important de mentionat este faptul ca intre miscarile pe care terapeutul le face trebuie sa existe momente de pauza de cateva minute. In aceste cateva minute, organismul prelucreaza mesajele primite si se initiaza procesul de autovindecare

 

Tehnica Bowen ofera beneficii deosebite pacientilor, cu foarte putin efort din partea terapeutului. Aceasta poate oferi ajutor in multe probleme de sanatate, acute si cronice. Acest lucru este posibil prin intermediul unor mecanisme de vindecare proprii organismului uman. Dupa cum am mai spus, miscarile terapeutului emit semnale catre sistemul nervos in locuri specifice (muschi, tendoane, ligamente sau nervi), iar corpul reactioneaza in timpul sau propriu, in limitele capacitatii sale vitale. 

 

Nu exista situatii in care terapia Bowen sa fie contraindicata, pentru ca nu poate face rau, dar exista situatii in care sa nu fie eficienta: nu este aplicata corect (inclusiv faptul ca nu se respecta perioadele de repaus), cand pacientul este insusi cauza recaderii sau cand pacientul este supus altor terapii corporale imediat sau in paralel dupa/cu Bowen, deoarece reactia organismului la aceasta terapie va fi intrerupta (de astfel, se recomanda evitarea altor terapii corporale inainte cu 5 zile si dupa 5 zile de tehnica Bowen). Pe de alta parte, retinem ca Bowen este o terapie foarte eficienta in afectiuni precum cele: respiratorii, cardiovasculare, digestive, neurologice, ale aparatului locomotor, genito-urinare, endocrine s.a.m.d.

 

In final, putem concluziona ca tehnica Bowen este, in primul rand, un instrument terapeutic utilizat in vindecare, o terapie holistica ce poate echilibra fizic, psihic si energetic orice persoana (de la nou nascuti la varstnici) si este, de asemenea, o modalitate complementara care reuseste sa potenteze si sa completeze cu succes tratamentele alopate.