Este foarte probabil ca acum sa simtiti ca va aflati in momentul in care va sunt necesare sedinte de kinetoterapie. Mai mult de atat, astfel de sedinte v-au si fost recomandate. Desi doriti sa va recuperati medical, teama de a recurge la un tratament nou, despre care nu aveti informatie, v-a determinat sa nu mergeti inca la un kinetoterapeut. Daca aceasta este singura cauza a retincentei, este bine sa stiti ca nu se justifica. Concret, un kinetoterapeut recomanda un numar de sedinte in cadrul carora se vor derula programe create individual, in functie de afectiunile pacientului.
Timpul alocat si frecventa sedintelor de kinetoterapie
Presupunand ca va doriti sa stiti daca aceste sedinte sunt dureroase sau nu, ma grabesc sa va spun ca nu implica durere! De regula, durata acestora variaza, kinetoterapeutul stabilind timpul necesar in functie de afectiunea pacientului si de gradul de evolutie in care aceasta se afla. In orice caz, timpul minim alocat unei sedinte este de 25 de minute, iar cel maxim de o ora - frecvent se stabilesc sedinte de 45 de minute.
La aceeasi maniera (adica tot in functie de afectiunea pacientului si de gradul de evolutie in care aceasta se afla) kinetoterapeutul poate stabili si programul saptamanal alocat sedintelor (minim o sedinta/saptamana). Este evident ca numarul de sedinte difera de la o persoana la alta. Nu exista un ritm de recuperare comun, intr-un anumit numar de zile. De exemplu, sunt indivizi care obtin rezultatele scontate in 15 sedinte, iar altii au nevoie de mai mult de 20 de sedinte pentru recuperare, avand acelasi tip de afectiune. Aceste situatii sunt firesti, daca ne gandim ca fiecare organism in parte reactioneaza diferit la stimuli. Ca si regula, desi, este mult spus “regula”, dupa cea de-a treia sedinta persoana va incepe sa simta efectele benefice ale kinetoterapiei. Dupa o luna, presupunand ca a facut 3 sedinte pe saptamana, persoana respectiva va simti beneficiile kinetoterapiei.
Orice persoana care face kinetoterapie trebuie sa inteleaga ca rabdarea si capacitatea de a rezista la exercitii fizice sunt esentiale in recuperarea medicala, de fapt, in eficienta tratamentului.
Exemple de programe de exercitii pe care un kinetoterapeut le poate include in cadrul unei sedinte
Va spuneam ca sedintele de kinetoterapie includ programe special create pentru fiecare individ in parte. Astfel de programe pot fi profilactice, terapeutice sau de recuperare. “Ce includ programele de kinetoterapie?” aceasta poate fi urmatoarea intrebare la care va doriti un raspuns. La modul general, programele includ tehnici de vindecare si reechilibrare variate. In mod particular, programe abordate in functie de afectiunea de care sufera pacientul, precum:
- Programe de exercitii fizice menite sa stimuleze muschii, in cazurile in care abilitatile motorii ale unei persoane sunt afectate de accidente sau de anumite boli;
- Programe de exercitii care includ si hidroterapia, foarte potrivite pentru ameliorarea durerilor;
- Exista, de asemenea, programe ce includ exercitii realizabile cu ajutorul unor dispozitive speciale;
- Kinetoterapeutul va include in programe exercitii pe care le va coordona, precum manipulari articulare manuale, miscari active sau pasive, dar si exercitii ce presupun miscari libere. Sunt situatii in care este necesar sa se includa masajul, reflexoterapia, acupunctura s.a.m.d. - tehnici alternative care stimuleaza vindecarea.
In concluzie, sedintele de kinetoterapie va pot ajuta sa va redobanditi forta musculara, controlul muscular, capacitatea de a face efort si echilibrul muscular. De asemenea, tot prin kinetoterapie se pot restaura functiile normale ale nervilor dar si imbunatati legatura dintre creier si muschi. Nu in ultimul rand, sedintele de kinetoterapie ajuta la corectarea traumatismelor, la normalizarea unor functii ale organelor si a digestiei. Am enumerat doar o parte a beneficiilor kinetoterapiei, in esenta fiind mult mai multe.
Stiind toate aceste lucruri cu privire la modul in care se deruleaza sedintele de kinetoterapie si la beneficiile pe care acestea le au, aveti nevoie de o alta motivatie care sa va determine sa faceti ceva pentru sanatatea voastra? Cel mai probabil, raspunsul este nu!