mersul pe jos pentru recuperareIndiferent de tipul de kinetoterapie la care am face referire - de recuperare, curativ sau profilactic -, toate au o contributie majora in: redobandirea fortei musculare, asigurarea controlului muscular, in redobandirea capacitatii de a face efort, pentru restaurarea functiilor normale ale nervilor, pentru corectarea traumatismelor si la normalizarea unor functii ale organelor si a digestiei. Bineinteles ca la aceste beneficii se adauga multe altele. Facand referire strict la kinetoterapia de recuperare, este binecunoscut faptul ca aceasta are importanta cea mai mare intr-un program de recuperare medicala. Va puteti intreba, de ce se considera astfel si ce se urmareste, de fapt, prin kinetoterapie de recuperare. In primul rand, kinetoterapeutul urmareste ca prin programele pe care le propune sa se mentina un nivel functional multumitor si, in al doilea rand, va urmari cresterea nivelului functional prin:

  • profilaxie primara: prin realizarea exercitiilor fizice profilactice se urmareste prevenirea starii de boala si, bineinteles, mentinerea starii de sanatate;
  • mers pe jos: pentru recuperare, kinetoterapeul va recomanda si mersul pe jos – de exemplu, dupa - artroscopia de genunchi plimbarile sunt benefice pentru recapatarea mobilitatii genunchiului si fortei musculare;
  • jogging: kinetoterapeul va recomanda, de asemenea, jogging-ul insa doar pe piste special amenajate si cu pantofi sport potriviti. Sunt numeroase cazurile in care se practica jogging in locuri improprii si indivizii ajung la terapeut cu gonalgii (dureri de genunchi) si periostite (inflamarea periostului.)
  • si, nu in ultimul rand, prin conceperea unor programe prin care se urmareste prevenirea agravarii unei afectuni si aparitia unor complicatii ale bolilor cronice.

Exercitii pe care le propune kinetoterapia de recuperare in cazul unor afectiuni

Programele terapeutice de recuperare medicala sunt concepute in functie de istoricul medical al fiecarui individ in parte. Bineinteles ca in stabilirea programului adecvat kinetoterapeutul va avea in vedere varsta, sexul si activitatea pe care o desfasoara persoana in cauza. Astfel de programe includ exercitii statice sau dinamice. In cele ce urmeaza vom trece in revista cateva tipuri de exercitii folosite in recuperare:

Recuperarea dupa artroscopia de genunchi

Dupa realizarea artroscopiei de genunchi, de astfel o procedura microchirurgicala, individul se poate recupera prin kinetoterapie. Programul de recuperare medicala potrivit intr-o asemenea situatie contine exercitii usoare al caror scop este recapatarea articulatiei, mobilitatii genunchiului si a fortei musculare. Initial, persoana in cauza va putea face exercitii simple si acasa. Ulterior, sub supravegherea unui terapeut va putea trece la un alt nivel si va trebui sa faca exercitii avansate si, atunci cand genunchiul va fi aproape refacut, este recomandat ca persoana sa mearga mult pe jos, sa mearga cu bicicleta si sa inoate. Concret, pentru recuperarea dupa artroscopia de genunchi se pot face trei tipuri de exercitii:

  • Exercitii de incalzire eficiente pentru contractia muschilor ischiogambieri, a cvadricepsului si a muschilor fesieri;
  • Exercitii cu grad mediu de dificultate precum: extensia terminala a genunchiului si ridicarea piciorului, ambele din pozitia “stand pe spate”; genuflexiuni partiale, realizabile cu ajutorul scaunului; si intinderea cvadricepsului;
  • Exercitii avansate precum: indoirea partiala a unui genunchi, pasul in fata si pasul lateral, extensia terminala a genunchiului (in pozitia stand jos), intinderea muschilor ischio-gambieri (din pozitia stand pe spate), exercitii pe bicicleta, mersul pe jos si alergatul.

Umarul dureros simplu

De cate ori ati simtit dureri in umar cand va imbracati sau va pieptanati? Deseori? Mai mult de atat, uneori va trezesc din somn? In astfel de situatii nu trebuie sa va ingrijorati, insa trebuie sa luati masuri! Cel mai probabil, cauzele durerii sunt date de tendinita de supraspinos sau calcificanta si de bursita. Kinetoterapeutul va poate veni in ajutor, creandu-va un program de recuperare care va cuprinde intre altele:

  • Exercitii de intindere musculara precum: pendularea (cu care se lucreaza deltoidul, infraspinosul, supraspinosul si subscapularul); intinderea umarului (deltoidul posterior); rotatii interne pasive (deltoidul, subscapularul); rotatii externe pasive (infraspinos, rotundul mic); intinderea musculatorii din pozitia “culcat” (infraspinos, rotundul mic);
  • Exercitii de tonifiere musculatura precum: tonifierea trapezului (trapez); rotatii externe cu bratul adus la 90º (infraspinosul si rotundul mic); rotatii interne (pectoralii, subscapularul); rotatii externe (infraspinosul, deltoidul posterior, rotundul mic,); flexia cotului (bicepsii); extensia cotului (tricepsii); mobilizarea scapulei (trapez); abductia umarului la marginea mesei (trapezul, rotundul mic, infraspinosul, deltoidul posterior); rotatia interna si externa, cu greutate; Rolul si beneficiile exercitiilor de recuperare

Desi am puctat anterior beneficiile pe care le au exercitiile de recuperare, consider ca am facut-o in treacat si va propun sa ne oprim pentru cateva momente la ele, pentru a intelege mai bine despre ce este vorba. Unul dintre cele mai importante avantaje ale acestor exercitii consta in recuperarea mobilitatii. De regula, dupa unele accidente de la nivelul articulatiilor, mobilitatea totala a persoanei in cauza va fi limitata. Prin exercitiile pe care le include in programe, kinetoterapeutul urmareste inlaturarea acestei stari de mobilitate redusa prin cresterea capacitatii de miscare. Un alt avantaj al exercitiilor recuperative consta in faptul ca isi aduc o contributie uriasa la corectarea posturilor corporale vicioase. Individul al carui program de recuperare include astfel de exercitii va adopta o postura corecta din reflex chiar si dupa terminarea sedintelor de kinetoterapie. In plus, corectarea posturii corporale are un rol important in tonifierea musculaturii si in reducerea durerii, intervenind in acest fel asupra dezechilibrelor.

Ajutand pacientul sa redobandeasca controlul miscarilor musculare, kinetoterapeutul are in vedere si alte avantaje: se imbunatatesc reflexele, se educa capacitatea de contractie si se imbunatateste coordonarea. Pentru ca tot suntem la momentul in care enumeram avantajele exercitiilor de kinetoterapie, nu trebuie sa uitam ca acestea induc starile de relaxare atat de importante pentru obtinerea unui control mai bun al functiilor pe care organismul le are. In plus, kinetoterapeutul va urmari ca pacientul sa-si formeze deprinderi corecte de respiratie. O respiratie corecta relaxeaza si tonifica musculatura si, in acest fel, se reduc durerile. Nu in ultimul rand, exercitiile de recuperare au ca scop imbunatatirea reactiilor pe care un individ le are la stimuli. De regula, un kinetoterapeut care lucreaza cu sportivi, persoane supraponderale si batrani de varsta a treia, va include in programele de recuperarea exercitii care urmaresc cresterea rezistentei la efort si imbunatatirea fortei musculare.