Cercetarile de specialitate, dar si practica, au demonstrat ca exista o varietate de tipuri de afectiuni in care kinetoterapia curativa de recuperare sau cea profilactica reprezinta o solutie salvatoare. Referindu-ne strict la kinetoterapia de tip curativ, trebuie sa mentionam ca aceasta este strans legata de celelalte doua tipuri de kinetoterapie.

Considerand ca doriti sa stiti in ce consta kinetoterapia de tip curativ si ce anume presupune,  vom clarifica acest aspect! Asadar, in acest caz vorbim despre capacitatea functionala a segmentelor sau regiunilor lezate si mai exact, despre reeducare, readaptare si recupere.

Pentru tratarea caror afectiuni se recomanda kinetoterapia de tip curativ? O alta intrebare care va poate preocupa si la care raspunsul include: 

  • afectiuni articulare degenerative precum: artroza gleznei,  gonartroza, coxartroza;
  • afectiuni periarticulare ale partilor moi precum: bursitele, tendinitele, tenosinovitele si epicondilitele.
  • afectiuni degenerative ale coloanei (spondilodiscartroza); 

Programele pe care kinetoterapeutii le concep in scopul vindecarii afectiunilor mentionate anterior includ si exercitiile pe care le vom prezenta in cele ce urmeaza.  

Exercitii pentru afectiuni ale piciorului

Niciun exercitiu pe care il vom mentiona nu se va realiza inainte de incalzire. In timpul incalzirii care poate dura pana la 10 minute nu se vor face miscari cu impact major. Dupa exercitiile de incalzire ce pot include  mersul pe jos sau pe o bicicleta stationara, urmeaza exercitiile de intindere (care se vor face si in finalul programului), ulterior trecandu-se la exercitiile de tonifiere musculara. Va trebui sa instiintati kinetoterapeutul daca in timpul programului apar dureri cat timp efectuati exercitiile. Vorbim asadar despre:

  • Exercitiile de intindere musculara includ: intinderea tendonului lui Ahile (care vizeaza partea posterioara a gambei), intinderea tendonului lui Ahile cu genunchiul indoit (vizeaza muschiul solear), rularea cu talpa piciorului a unei mingi de tenis (vizeaza fascia plantara) si  extensii pasive ce pot fi realizate cu un prosop (vizeaza partea posterioara a gambei).
  • Exercitiile de tonifiere musculara includ: ridicarile pe varful picioarelor cu ajutorul unui scaun de sprijin (vizeaza partea posterioara a gambei), mobilizari ale gleznei prin miscari ale labei piciorului (sunt vizati muschii ce mobilizeaza glezna), onduleuri cu un prosop mic realizate cu ajutorul degetelor de la picioare (vizeaza muschii flexori ai piciorului) si flexii plantare si dorsale ale gleznei (vizeaza partea posterioara a gambei si tibialul anterior).

Exercitii pentru tendinita la umar

Chiar si fara sa aveti cunostinte medicale vaste, puteti realiza ca tendinita este o afectiune a tendonului, luand in calcul numele acesteia. Din punct de vedere clinic se manifesta prin dureri si tumefactii. Pe de alta parte, tendinita se manifesta prin modificarile formei tendonului dar si prin modificari ale consistentei acestuia. La modul general, terapia in cazul tendinitelor include: 

  • repaus, uneori chiar si imobilizare gipsata; 
  • kinetoterapeutul va concepe programe in care va include urmatoarele tipuri de exercitii: de mobilizare cu scopul de a reduce durerea locala, exercitii care sa creasca mobilitatea articulara - de regula, exercitii de stretching-, si pentru consolidarea tendonului. Prin astfel de programe kinetoterapeutul urmareste recuperarea functionalitatii articulatiei. 
  • Revenim pentru cateva momente la ceea ce spuneam anterior. Probabil ca va doriti sa stiti ce presupun exercitiile de stretching. Termenul “stretching” se traduce in romana prin “intindere”. Asadar, vorbim despre exercitii care presupun intinderea unui muschi.  

Referindu-ne la tendinita la umar, vestea buna este ca trecand peste toate aspectele neplacute pe care le implica, se recupereaza repede (cu conditia sa fie tratata corect). Concret, kinetoterapeutul va stabili un program prin care va urmari reducerea durerilor si prevenirea inflamatiei si hipotrofiei musculare. Concret, in program se vor include:

  • exercitii de mobilizare prin care se urmareste reducerea durererii de la nivelul umarului si gradului de miscare in articulatie;
  • exercitii ce urmaresc  cresterea flexibilitatii si a mobilitatii la nivelul articulatiei umarului;
  • exercitii ce urmaresc intretinerea tonusului si a fortei musculare; 
  • exercitii pentru cresterea rezistentei musculare.