Kinetoterapia se poate defini ca fiind o forma terapeutica ce priveste reabilitarea fizica a sanatatii cu ajutorul miscarii efectuate printr-o serie de programe de recuperare medicala. Denumirea sa vine vine de la cuvintele grecesti  “kinetos” si “therapeia” care, in limba romana, se traduc prin  mobil, respectiv tratament. Aceasta terapie mentine si restabileste functia naturala si performanta corpului uman. Foarte important de apreciat este faptul ca inglobeaza gimnastica medicalǎ si nu este sinonima cu aceasta, in esenta fiind doua concepte diferite.

Plecand de la definitia uzuala a kinetoterapiei, am putea crede ca aceasta terapie se rezuma numai in recuperarea unor afectiuni locomotorii, doar ca in aceasta interpretare s-ar strecura o eroare majora deoarece kinetoterapia este foarte eficienta si in tratarea afectiunilor pe care le-au dobandit unele organe interne – includem aici: boli reumatismale, afectiuni cardiovasculare, afectiuni respiratorii, afectiuni neurologice, afectiuni digestive si metabolice, boli ce tin de obstretica – ginecologie si afectiuni geriatrice. De astfel, in prezent, exista certitudinea potrivit careia kinetoterapia se foloseste in programe terapeutice de prevenire, curative si de recuperare.

 

Exemplu kinetoterapieKinetoterapia este, de asemenea, cea mai noua componenta a medicinii fizice care se poate realiza fie individual, fie in asociere cu alte tipuri de proceduri medicale. In situatia in care exista o relatie de cooperare cu anumite proceduri medicale, kinetoterapia poate completa aceste metode contribuind la o revenire rapida la activitatea normala, fara a interveni complicatii in tot acest proces. 

 

La modul concret, kinetoterapia reprezinta o terapie la care este necesar sa apelati atunci când, de exemplu, problemele de sanatate va impiedica sa va deplasati pentru a va rezolva sarcinile de zi cu zi. Aceasta va poate ajuta sa va miscati mai bine si poate ameliora durerea. Scopul terapiei este de a face ca sarcinile si activitatile de zi cu zi sa vi se para mai usor de indeplinit. De asemenea, kinetoterapia va poate ajuta in procesul de recuperare dupa anumite interventii chirurgicale

 

 

Este kinetoterapia o forma de masaj?

Probabil ca ati auzit persoane din cercul de prieteni care sa asocieze kinetoterapia doar cu masajul. Total gresit! Kinetoterapia se bazeaza pe date stiintifice, in mod constant actualizate de cercetari valoroase! Pe de alta parte, pentru a practica acest tip de terapie, o persoana are nevoie de mai mult decat atestatul obtinut ca urmare a absolvirii unui curs de cateva luni. Kinetoterapeutul este un absolvent al unei forme superioare de invatamant – Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport, Universitatea de Medicina si Farmacie sau forme de invatamant similare private -, ceea ce presupune ca acesta are bagajul necesar aplicarii mijloacelor terapeutice pe care stie cum sa le combine in cadrul unor programe de recuperare. De fapt, kinetoterapeutul este cel care va concepe un plan de recuperare care sa se potriveasca nevoilor si obiectivelor pacientului. Terapeutul si pacientul vor lucra impreuna ca o echipa avand acelasi obiectiv: recuperarea cu succes a pacientului.

 

In munca pe care o depune, un kinetoterapeut (roman) este ghidat de anumite principii: respectarea drepturilor si demnitatii tuturor pacientilor; respectarea legilor si reglementarilor interne si UE care guverneaza practica kinetoterapeutica; oferirea de servicii profesionale cinstit, competent si responsabil; se angajeaza sa ofere servicii de calitate; va furniza informatii exacte pacientilor cu privire la programul de recuperare etc.