Cel care a initiat aceasta terapie poarta numele Otsuki Masayuki, insa este mult mai cunoscut sub numele de Saionji Masayuki. Nascut la 18 noiembrie 1943, in Tokyo – Japonia, Masayuki este atras inca de timpuriu de medicina traditionala orientala, insa la insistentele tatalui sau, nu urmeaza o facultate de profil ci se inscrie la cursurile facultatii de comert, din cadrul Universitatii Meiji din Tokyo. Regulile si principiile ce fundamentau activitatea pentru care se pregatea in facultate nu l-au atras, in acesti ani fiind mai degraba interesat sa studieze limba si caligrafia chineza. Aceasta pasiune il determina sa abandoneze cursurile facultatii de comert si sa isi indrepte atentia catre caligrafia chineza pe care a inceput sa o studieze in profunzime.

 

Pe fondul pasiunii sale, Masayuki ajunge sa predea si altora notiuni de caligrafie chineza, activand pentru o perioada de 3 ani ca instructor. Ca orice om dedicat intr-un anumit domeniu si Masayuki urmareste sa se perfectioneze in munca sa si, in acest scop, face numeroase vizite in China. Acesta este contextul in care se apropie de medicina traditionala chineza fara ca macar sa isi fi propus. Cartile antice pe care le studia initial strict din punct de vedere caligrafic, ii deschid o lume magica a unui domeniu parte din cultura milenara chineza. Principiile teoretice, filosofia si procedurile manuale terapeutice prezentate de aceste lucrari l-au fascinat si a decis sa le studieze.

 

Pe maestrul Shuichi Ohno Hidekazu, cunoscut pentru practicarea metodei de vindecare Seitai Ho - metoda manuala  de vindecare conceputa pentru a echilibra fiziologia umana pornind de la ajustarea posturala prin aplicarea unor procedee de echilibrare mio-articulare - il intalneste in anul 1975. Studiind mult timp tehnicile de reabilitare Zheng Ti Fa, aplicate in manastirile budiste din China, precum Shao Lin, Maestrul Ohno a initiat procedee terapeutice cunoscute in prezent.

 

De astfel in cartea “Terapia Yumeiho”, scrisa de Saionji Masayuki, autorul explica originile acestei terapii: ”Prin scrierile sale, am ajuns sa il cunosc pe dl Ohno si m-am cufundat in procesul de invatare a realizarilor minunate facute de terapia lui. Nu este o exagerare sa spun ca mi-am dedicat intreaga tinerete pentru a studia terapia. Apoi, am elaborat un nou sistem terapeutic care cuprinde 100 de modele diferite de terapie, am numit-o Terapia Yumeiho osul iliac cu acordul profesorului meu”.

 

Timp de 6 ani, Saionji Masayuki a studiat diverse metode manuale orientale traditionale de vindecare, in special chinezesti si japoneze (An-Ma, Do In, Seitai-Ho, Shiatsu, Ti Fa, Tui-na, Zheng). Perioada anilor 1980-1981 ii aduce lui Saionji Masayuki o multime de realizari: deschide un cabinet in Tokyo,  incepe sa studieze limba esperanto, termina studiile pe care le-a facut la Scoala Nationala de Shiatsu si Terapii Traditionale Orientale si, culmineaza cu infiintarea a ceea ce a numit initial “Masaj Divin”, apoi “Terapia prin Indreptarea Coxalelor si Presopunctura” sau “Terapia Yumeiho”.

 

Cu privire la elementele fundamentale ale terapiei Yumeiho, Saionji Masayuki, in cartea mentionata mai sus, spunea: "O casa ar trebui sa aiba o baza buna, coloane si acoperis. Cu o fundatie proasta, casa va cadea, mai devreme sau mai tarziu, indiferent de cat de puternice sunt coloanele sau plafonul. Corpul uman este la fel ca o casa, oasele bazinului ca o baza, iar coloana vertebrala ca o coloana a casei. In cazul in care oasele bazinului sunt afectate, coloana va ceda. Coloana este partea corpului cel mai usor de aliniat corect. (...) In cazul in care oasele bazinului nu sunt aliniate, orice incercare de a indrepta coloana vertebrala va fi in zadar”.

 

Activitatea lui Saionji Masayuki continua in anii `80 - `90 prin urmatoarele realizari importante: fondeaza “Liga pentru generalizarea la scara intregii umanitati a terapiei de indreptare a coxalelor, prin masaj si punctoterapie” si fundatia “Akahige” in 1982; un an mai tarziu este licentiat Maestru de masaj Shiatsu si punctoterapie; infiinteaza  “Institutul International de Medicina Preventiva Practica din Tokyo” in 1987; din 1990, pana in 2000, preda  terapia Yumeiho in cadrul Spitalului Militar Central al Aviatiei din Moscova; Institutul de Cercetari in Medicina Traditionala de pe langa Ministerul Sanatatii din Rusia, ii confera titlul onorific de Doctor in Medicina Traditionala in anul 1994; timp de 5 ani, pregateste peste 130 de medici militari in aplicarea terapiei Yumeiho, la Centrul de Cercetari Stiintifice de pe langa Spitalul Militar Central al Aviatiei Militare Moscova; activitatea de promovare a terapiei inceputa in 1989, continua pana in anul 2004, timp in care calatoreste in peste 40 de tari.

 

Cat timp a fost in viata, Saionji Masayuki a reusit sa faca cunoscuta terapia Yumeiho si efectele sale in peste 73 de tari. Este important sa mentionam ca a vizitat si Romania in anul 1993, in contextul lansarii cartii “Miracolul secolului XX” la Timisoara.

 

In urma unui accident, Saionji Masayuki moare la 28 februarie 2005. In urma sa raman rezultatele remarcabile a unor studii realizate in peste 20 de ani de activitate.