Cand spunem terapie Bowen trebuie sa ne gandim la o modalitate de a trata - cuprinzatoare, blanda, manuala - cu multe beneficii atat pentru oameni cat si pentru animale. Numele pe care terapia il poarta vine de la cel care a initiat-o. Australianul Thomas Ambrose Bowen (1916-1982) este unul dintre oamenii care au demonstrat ca nu exista nimic care sa te poata opri atunci cand iti doresti cu adevarat sa realizezi ceva. Nascut intr-o familie cu 3 copii, cel mai probabil intr-o suburbie a orasului Melbourne, cu un tata tamplar a carei conceptie despre viata nu i-a permis sa studieze pentru a deveni medic, Tom Bowen a trebuit ca dupa terminarea a 8 clase sa isi gaseasca o slujba oarecare pentru a se intretine.
In 1941, Tom Bowen se casatorea si se muta in Geelong, in acelasi timp angajandu-se si ca tamplar la fabrica de ciment din localitate. In perioada anilor ce au urmat a inceput sa acorde un interes deosebit modului in care se putea atenua suferinta umana. Bowen a condus Clubul Sportiv pentru Armata Salvarii din acelasi oras in care se stabilise cu sotia sa. Una dintre sarcinile sale la Club era sa antreneze tineri si sa-i asiste la realizarea unor exercitii fizice. O munca pe placul sau, daca ne gandim ca era pasionat de sport. Tot la Club, a inceput sa le aplice sportivilor accidentati si celor care se plangeau de dureri anumite proceduri pe care le inventase si descoperise ca sunt benefice. De asemenea, Bowen a inceput sa ii aplice astfel de proceduri proprii si sotiei sale bolnave de astm, in timp dovedindu-se clar eficacitatea lor prin faptul ca nu a mai avut nevoie de medicamente. Mai mult, casa sotilor Bowen a devenit neincapatoare la un moment dat, aici venind seara de seara, din ce in ce mai multe persoane cu probleme de sanatate, pe care Tom le ajuta. Cum de reusea sa trateze un numar atat de mare de persoane? Tom Bowen a dezvoltat tehnica pentru care azi este cunoscut in toata lumea, fara o pregatire prealabila si fara sa studieze tratate de medicina care sa-i fi fundamentat ulterior munca. De fapt, acesta a declarat deseori ca lucrarea sa a fost „un dar de la Dumnezeu”.
Pe tot parcursul anilor `50, Tom Bowen a continuat sa isi imbunatateasca tehnica, ajungand ca la inceputul urmatorului deceniu sa fie pus in situatia de a decide cu privire la ce va urma: sa isi deschida un cabinet, sau sa ramana la jobul pe care il avea? In cele din urma dragostea pentru oameni si dorinta de a le veni in ajutor au invins! Decizia a fost luata si a fost deschis primul cabinet in care se va practica Tehnica Bowen, in casa unei prietene de familie, Rene Horwood. De astfel, Bowen va continua sa isi dezvolte si sa isi perfectioneze tehnica pe toata durata vietii sale, cu ajutorul prietenei si secretarei sale, Rene Horwood.
Numarul extrem de mare de pacienti, a facut necesar ca locatia cabinetului sa fie schimbata de mai multe ori, fiind nevoie de cladiri mai spatioase. Daca de luni pana vineri (inclusiv), la cabinet erau tratate persoane care acuzau dureri de spate, cu astm, afectiuni organice sau probleme mentale si emotionale, sambata era ziua in care Bowen trata gratuit persoanele cu handicap. Avea o atentie deosebita, desi este impropriu spus pentru ca se ocupa cu atentie de toti pacientii, pentru persoanele bolnave de astm bronsic (mergea si noaptea la domiciliul pacientului pentru a acorda ajutor in crize severe) dar si pentru gravide, care puteau veni la cabinet in orice zi din saptamana.
Dintr-un studiu comandat de Guverul Australian in anul 1975, rezulta ca Bowen trata anual cate 13000 de persoane, aproximativ 14 pacienti pe ora. Din acelasi studiu a rezultat ca rata de succes a terapiei era de 88%. Este de la sine inteles ca la un moment dat Bowen a avut nevoie de ajutor in munca sa, motiv pentru care i-a tinut aproape pe Romney Smeeton si Kevin Ryan – doua dintre cele 6 persoane pe care le-a instruit de-a lungul vietii. Pe langa invataceii mentionati anterior, aceeasi oportunitate de a invata tehnica Bowen au mai avut-o Keith Davis, Nigel Love, Kevin Neave si Oswald Rentsch. De altfel, Tom Bowen i-a invitat pe Oswald Rentsch si pe sotia lui, Elaine Rentsch, sa studieze cu el si sa documenteze lucrarea cu privire la tehnica si le-a permis ca dupa moartea lui sa o predea si altora care vor sa o invete.
Din 1986 numele terapiei Bowen a castigat recunoastere si popularitate in intreaga lume. O mare parte din popularitatea sa tine de faptul ca este non-invaziva, blanda si extrem de eficienta. Altfel spus, aceasta terapie ajuta oamenii fara sa fie necesar sa se foloseasca ace, pastile sau masaje.
Dupa moartea lui Tom Bowen, Oswald si Elaine Rentsch, s-au dedicat pastrarii tehnicii si, pentru a se asigura ca va fi predata in forma originala, iar in 1997 au fondat „Academia de Terapie Bowen din Australia”. Astazi, mai mult de 12.000 de terapeuti certificati de aceasta Academie folosesc tehnica Bowen in Australia, Statele Unite ale Americii, Noua Zeelanda si Europa.