Recent inclusa in lista de terapii manuale, Bowen este una dintre cele mai delicate tehnici din cate exista si au fost catalogate pana acum avandu-se in vedere aceasta caracteristica. Constand intr-un tratament de suprafata, dar foarte profund in ceea ce priveste efectele sistemului nervos simpatic, Bowen produce o stare profunda de relaxare si de bine, oferind pacientului un sentiment de usurare rapida. Ca urmare a unor manipulari foarte simple si foarte precise, terapeutul care efectueaza Bowen prin miscarile degetelor pe anumite locuri - muschi, tendoane, fascii sau ligamente – reuseste sa asigure restabilirea echilibrului organismului si, in consecinta, sa provoace procesul de autovindecare.
Bowen este o tehnica nedureroasa si non-invaziva. Rezultatele sale pot fi observate dupa prima sedinta. Adesea fiind necesar de realizat doar cateva sedinte pentru a se vindeca problema prezentata. Bineinteles ca acesta este principalul motiv pentru care tehnica Bowen este atat de populara.
Thomas Ambrose Bowen, cel care a fundamentat aceasta terapie ce ii poarta numele, s-a folosit in munca sa de vindecare a numerosi oameni de principiul potrivit caruia principala cauza a multor dureri musculare si scheletale, neurologice, neuromusculare si a altor numeroase probleme de sanatate se afla in tesuturile moi sau fascii.
Ce ar trebui sa stim despre fascii?
Fascia este o membrana fibroasa de tesut conjunctiv care inconjoara muschii, formeaza capsule articulare, tendoane si ligamente. Tesutul conjunctiv are trei componente: celule, fibre (de colagen, elastina sau reticulina) si substanta fundamentala, acestea din urma fiind compusa din polizaharide, in special acid hialuronic care ajuta la retinerea apei si asigura hidratarea fibrelor de colagen si elastina. Fascia este ca o a doua piele, intregul corp fiind invaluit de tesutul fascial. Muschii, oasele, tendoanele, nervii, arterele si venele sunt invelite de acest tesut si, prin urmare, intregul organism este interconectat fara intrerupere de catre fascie. Indiferent despre ce structura am vorbi - muschi, nervi, organ din corp - toate pot fi afectate de disfunctionalitatile fasciale. De fapt, numeroasele cercetari de profil indica faptul ca fasciile sunt cel mai mare organ senzorial din corp.
Stiind toate aceste lucruri ne reintoarcem la subiectul articolului pentru ca ne dorim sa stim cum functioneaza terapia Bowen. In primul rand, aceasta stimuleaza receptorii specifici care permit corpului sa corecteze disfunctionalitatile si sa restabileasca echilibrul intregului organism, acest lucru fiind posibil prin eliberarea unor tesuturi moi sau fasciale specifice si a tehnicilor de integrare.
Tehnica Bowen este o terapie reflexa, neuromusculara. La tehnica Bowen, acele pauze pe care le fac terapeutii la un anumit interval de timp fac diferenta. Aceste pauze secventiale permit, fara indoiala, o mai mare integrare a informatiilor, ajungandu-se astfel la rezultate de durata. Mentionam si ca terapeutul trebuie sa execute miscari delicate si, in acelasi timp, foarte precise.
Terapia Bowen este o tehnica minim invaziva, considerata sigura pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, efectele tehnicii Bowen nu sunt garantate in cazul unor afectiuni grave. De asemenea, aceasta tehnica nu poate sa inlocuiasca tratamentele medicinei clasice in anumite cazuri. Este recomandat ca terapia Bowen sa fie utilizata cu precautie la pacientii cu cancer sau cei care au suferit interventii chirurgicale. Nu exista studii stiintifice adecvate cu privire la siguranta terapiei Bowen in timpul sarcinii si alaptarii. De asemenea, si in aceste cazuri fiind recomandata prudenta.