terapia bowenCel mai probabil, v-ati informat pana acum cu privire la terapia Bowen, stiti ce este si cum functioneaza, insa va doriti sa stiti cum decurge o sedinta de tehnica Bowen. Este firesc, oamenii au temeri pe care le pot alunga prin faptul ca se informeaza. Dupa cum am mai spus si in alte articole in care am vorbit despre terapia Bowen, aceasta este una dintre cele mai delicate tehnici din cate exista. Teama ca va trebui sa suportati durere in timpul sedintelor Bowen nefiind justificata!

 

Presupunand ca ati hotarat sa mergeti la un terapeut care practica tehnica Bowen, asteptati-va ca aceasta sa initieze un dialog in care va trebui sa comunicati afectiunile pe care le aveti. La prima intalnire cu terapeutul Bowen (de cele mai multe ori, cu pregatire terapeutica multidisciplinara, in sensul ca poate fi in acelasi timp kinetoteraeut si ca este avizat sa practice reflexoterapie, masaj somatic si de intretinere, bioenergoterapie) nu uitati acasa  documentele care sa ateste istoricul medical. Altfel spus, terapeutul trebuie sa vada rezultatele unor investigatii clinice, eventualele retete pe care le urmati s.a.m.d. Toate acestea in ideea ca Bowen este o modalitate complementara care reuseste sa potenteze si sa completeze cu succes tratamentele alopate/clasice/chimice. Dupa o discutie definitorie in sensul prezentat, se va face o fisa si, de regula, pacientului ii sunt oferite in scris anumite instructiuni pe care, in vederea obtinerii unui rezultat bun ar trebui sa le respecte, deoarece fac referire la conduita necesara pe toata perioada de tratament Bowen.

 

Una dintre intrebarile la care doriti raspuns inainte de a merge la un terapeut pentru tehnica Bowen, este cea cu privire la numarul de sedinte de care aveti nevoie. Nicio alta persoana, cu exceptia terapeutului care va deschide fisa despre care va vorbeam anterior si care va fi pus la curent cu istoricul medical, nu poate spune ca aveti nevoie de un anumit numar de sedinte (pana la urma, chiar si terapeutul, va putea sa estimeze un numar de sedinte foarte aproape de cel real si nu sa il spuna cu exactitate). Firesc, daca luam in calcul ca fiecare persoana vine cu probleme specifice si raspunde diferit la tratament. Cu toate acestea, ca regula generala, un tanar suferind de putine afectiuni, se va recupera mult mai repede in comparatie cu un varstnic.  Practica a dovedit ca unii pacienti se recupereaza in 3-4 sedinte, iar la altora de-abia li se amelioreaza starea dupa 8-10 sedinte. La acelasi mod se pune problema si cand vorbim despre durata unei sedinte cand, in functie de afectiune, se estimeaza un timp de 30-60 minute. De cele mai multe ori o sedinta dureaza aproximativ 45 de minute si pauza dintre doua sedinte este de una pana la doua saptamani.

 

De regula, sedinta de terapie Bowen se realizeaza direct pe pielea pacientului intins pe o masa de masaj profesional, sau este asezat pe un scaun (in cazul in care afectiunea pe care o are nu ii permite sa stea intins).  Miscarile terapeutului sunt executate pe piele pentru o mai buna precizie, pentru a se putea “citi” informatiile pe care corpul le ofera (coloratura anormala a pielii, prezenta multor alunite sau a unor lipomuri - tumoare benigna formata din tesut gras- subcutanate s.a.m.d.) si din considerente ce tin de faptul ca unii pacienti transpira si este de preferat sa plece acasa dupa sedinte cu haine uscate si curate.

 

Ca regula, o sedinta de terapie Bowen se desfasoara intr-o incapere in care temperatura este de 24-25 grade C, in liniste - nu se asculta muzica, nu se vorbeste la telefon si nu se incearca un dialog din politete cu terapeutul. Mai mult, pacientul nu trebuie sa stea crispat sau sa se gandeasca la problemele cotidiene de care este preocupat. Participarea activa la relaxarea oferita prin terapie Bowen este tot ceea ce este recomandat sa faca pentru a se obtine un rezultat bun, altfel efectele terapiei vor fi inhibate. Sa adormiti in timpul unei sedinte de terapie Bowen este minunat, acest lucru presupunand ca organismul raspunde foarte bine la miscarile pe care tehnica le presupune. Inaite de a incepe sedinta, pacientul trebuie sa bea un pahar cu apa, la fel si dupa terminarea sedintei.

 

Dupa sedinta de terapie organismul va continua sa lucreze ca raspuns, pentru inca 5 zile. Este necesar ca pacientii sa urmeze toate sfaturile terapeutului pentru ca acest proces sa nu fie intrerupt. Intre recomandarile pe care un terapeut le poate da se numara si cele pentru executarea unor exercitii fizice.

 

Sa presupunem ca ati mers la un specialist pentru o sesiune de terapie Bowen. Va simtiti bine si va ganditi daca sa repetati sau nu experienta. Terapeutii ne spun ca repetarea sesiunilor este utila, indiferent ca se doreste un tratament de intretinere sau unul profilactic.  Doua sau trei sesiuni de sedinte pe an va pot fi recomandate atat de specialist cat si de propriul corp care avertizeaza cand are nevoie. Sunt pacienti care vin din proprie initiativa si nu pentru ca ar mai avea probleme, ci  doar pentru faptul ca s-au simtit bine si au nevoie in continuare de o forma buna si relaxare.