Daca inca nu erati informati, ati putut citi in alte articole de pe acest site ca timpul in care se realizeaza o sedinta de terapie Bowen difera de la o persoana la alta. Au fost subliniate, de asemenea, beneficiile remarcabile pe care tehnica le are incepand chiar dupa prima sedinta cand corpul incepe procesul de autovindecare si ati inteles ca in aceasta tehnica nu se foloseste manipularea fortata, terapeutul contribuind la procesul de autovindecare intreprins de corp, nu prin forta ci prin miscari delicate care ii vor permite sa actioneze in propriul sau ritm. Urmatoarea intrebare la care sa va doriti raspuns poate fi urmatoarea: “in ce constau sedintele de terapie Bowen?” O intrebare la care veti gasi raspuns citind in continuare.
Degetele terapeutului pot face minuni pentru ligamente, muschi, tendoane, ligamente si nervi. De fapt, aceste miscari blande si delicate, efectuate pe anumite puncte specifice de pe corp, fundamenteaza terapia Bowen. In acest mod, corpul va primi mesaje de reactivare a memoriei celulare si va reactiona, pacientul ajungand inca dupa prima sedinta la stari ideale, de relaxare si echilibru. In scopul oferirii corpului posibilitatea de a prelucra mesajele primite, este necesar sa sa faca pauze intre secventele de miscari.
Etapele miscarii in tehnica Bowen
Mentionam, in primul rand, ca terapeutul nu va utiliza miscari cu grad mare de dificultate, dimpotriva. In al doilea rand, aceste miscari sunt executate in trei etape, dupa cum urmeaza:
Etapa 1
Miscarile blande ale degetelor terapeutului fac posibila deplasarea pielii aflata deasupra tesuturilor carora miscarea se adreseaza. In acest caz, degetele aplica o presiune minima.
Etapa 2
In cea de a doua etapa, degetele terapeutului intra usor sub tesutul implicat datorita deplasarii pielii (etapa 1). Presiunea usoara care urmeaza este opusa miscarii de deplasare a pielii, aceasta presiune arcuind tesutul implicat pentru pentru maxim 5 secude (de regula, 3-5 secunde).
Etapa 3
In ultima etapa, degetele terapeutului roleaza peste tesutul respectiv eliberand in acest fel arcuirea (etapa 2), tesutul revenind la pozitia initiala printr-o vibratie unica. In aceasta etapa apare un fenomen piezoelectric (abilitatea anumitor materiale de a genera o sarcina electrica ca raspuns la stres mecanic aplicat - intr-un cristal de cuart la variatii de energie. Termenul “piezo” deriva din grecescul “piezein”, ceea ce inseamna “a presa”. Aceste variatii de stare determina generarea unui impuls electric cu o amplitudine mai mare comparativ cu a celorlalte impulsuri nervoase vehiculate de regula prin corpul uman. La finalul unei miscari Bowen sunt generate unde de tip soliton. Pentru a va imagina ce cantitate de energie este vehiculata in corp de undele de tip soliton, ganditi-va la cel mai cunoscut exemplu de fenomen soliton, valurile tsunami (create de seisme, eruptii vulcanice sau alunecari de teren/prabusiri de stanci), si veti avea raspunsul: o cantitate de energie foarte mare!
In concluzie, este vorba despre o miscare continua si, in acelasi timp, unitara, care fundamenteaza terapia Bowen. Toate miscarile descrise anterior sunt aplicate in timpul unei sedinte, cu exactitate pe anumite puncte.
Terapia Bowen nu se ofera in doze mari. De regula, sunt localizate foarte precis maxim 3 perechi de astfel de puncte, acestea sunt accesate, dupa care urmeaza pauze de cateva minute (minim doua minute), timp in care sistemul nervos preia, transporta si asimileaza mesajele transmise - altfel spus, corpul are nevoie de timp pentru a raspunde. Modul in care pacientul este asezat in timpul sedintei de terapie are ca scop relaxarea musculaturii. Pacientul poate fi pozitionat pe o masa de masaj sau, in cazul in care starea de sanatate nu ii permite acest lucru, poate fi asezat pe un scaun, in sezut.
Un terapeut poate aplica, in acelasi timp, tehnica Bowen unui numar maxim de 6 pacienti, un lucru inedit, dat fiind faptul ca in cazul altor terapii nu este posibil ca specialistul sa lucreze cu mai multi pacienti in acelasi timp. In plus, in timpul in care terapeutul va aplica aceasta tehnica, nu va fi necesar un efort fizic deosebit si nu va consuma energie. Retineti, de asemenea, ca intervalul la care puteti merge la terapeut pentru o alta sedinta este de cel putin 7 zile.
Efectele unei sedinte de terapie Bowen
Efectele unei sedinte de terapie Bowen nu intarzie sa apara chiar in timpul in care este executata, cand pacientul va simti o stare de relaxare profunda. Dupa o sedinta, pacientii pot avea reactii variate. Unii se simt epuizati iar altii se simt plini de energie. In primele 24 de ore de la sedinta, apar ameliorari pe care pacientul le simte, insa acestea continua sa apara si in perioada urmatoare de 5-7 zile. In acest interval de timp, pacientul poate sa aiba stari de somnolenta, de tensiune, usor disconfort – toate aceste stari indicand ca in corp “se lucreaza”.
Ce sa faci si ce sa nu faci dupa sedintele de terapie Bowen
- Pacientul va trebui sa contribuie activ la procesul de vindecare si, din acest motiv, dupa sedintele de terapie Bowen va trebui sa tina cont de urmatoarele aspecte:
- Dupa sedinta, va trebui sa evite pozitia asezat pe scaun (sau pe un alt suport de sprijin) pentru mai mult de 30 de minute, este de preferat sa se faca plimbari scurte de cateva minute;
- Va trebui sa bea apa mai multa chiar daca in mod obisnuit nu procedeaza asa. 6-8 pahare cu apa/zi vor ajuta corpul sa elimine toxinele;
- Pentru a nu anula efectele terapiei, nu aceasta nu trebuie combinata cu alte terapii precum: kinetoterapia, fizioterapia, reflexoterapia s.a.m.d.;
- Doar baile si dusurile calde sunt permise, fiind contraindicate dusurile fierbinti sau cele scotiene;
- Este recomandata o alimentatie echilibrata;
- Alaturi de plimbarile usoare pe care le-am amintit anterior, se potface, de asemenea, gimnastica usoara, exercitii de respiratie, yoga etc.
In final, retineti ca dupa sedintele de terapie Bowen, corpul are tendinta de a se armoniza si ca din acest motiv este deosebit de important sa il ajutati in acest proces de autovindecare!