Dezvoltata de Tom Bowen, in Australia, terapia care poarta numele initiatorului sau este o forma de vindecare holistica. Aceasta terapie a fost conceputa pentru a calma durerea si pentru a diminua stresul de zi cu zi. Probabil ca doriti sa aflati daca o astfel de terapie va este potrivita si care sunt avantajele sale. 

Se poate aplica indiferent de varsta pacientului

Terapia Bowen este utila indiferent de varsta pacientului. Poate fi aplicata nou-nascutilor (de exemplu, pentru eliminarea socului cauzat de travaliu), femeilor gravide (pentru ca poate indeparta greturile matinale, durerile de spate, edemele membrelor  inferioare, si pentru ca poate contribui la o nastere fara complicatii), copiilor (de exemplu, pentru combaterea hiperactivitatii, incontinentei urinare nocturne, astmului, epilepsiei si pentru intarirea sistemului imunitar), tinerilor, adultilor si persoanelor in varsta - de la bolnavi care sufera de diferite afectiuni, la persoane cu o stare buna de sanatate, dar care doresc sa se intretina. 

Se aplica in numeroase afectiuni

Este o tehnica eficienta in cazurile de trauma extrema. De asemenea, este o tehnica eficienta in cazurile de leziuni sportive, accelerand timpul de recuperare. Si, nu in ultimul rand, avand in vedere caracteristicile de baza non-invazive ale miscarilor, terapia poate fi aplicata in cazul unor accidente sau interventii chirurgicale post-operatorii.

Aceasta tehnica se bazeaza pe o abordare sistemica a corpului uman, adica, trateaza persoana ca pe un intreg. Atunci cand pacientul merge la un consult, intalnirea cu terapeutul va incepe cu o conversatie axata pe intelegerea motivului vizitei sale, insa terapeutul va cauta ca in acelasi timp sa inteleaga toate punctele slabe pe care pacientul le are. Incepand sedintele de Bowen, pacientul va fi surprins sa constate ca viata sa se va imbunatati din mai multe puncte de vedere decat se astepta. In concluzie, tehnica Bowen nu urmareste sa abordeze o anumita problema, ci sa stimuleze corpul uman sa isi porneasca mecanismele proprii de recuperare pentru a se autovindeca. 

Dupa cum am mai spus, tehnica Bowen poate fi folosita pentru a accelera recuperarea pacientului dupa o boala, leziuni sau interventii chirurgicale. De asemenea, ajuta la calmarea durerilor articulare sau musculare, de exemplu, in cazul fibromialgiei. Pe de alta parte, ea poate actiona in ameliorarea problemelor digestive (constipatie, diaree, etc.), respiratorii (rinite alergice, sinuzite, etc.) sau ginecologice (menstruatie dureroasa, probleme de fertilitate, etc.)

Sintetizand, se poate aplica in urmatoarele cazuri:

  • durere lombara sau dorsala, tensiune sau durere la nivelul gatului, inclusiv torticolis;
  • dureri de cap, migrene sau ameteli si sinuzita;
  • probleme la umar sau brat, inclusiv sindromul de tunel carpian (durere, amorteala sau furnicaturi la nivelul mainilor sau degetelor);
  • sciatica, dureri in zona abdomenului, soldului sau feselor;
  • probleme la nivelul coapselor sau genunchilor, dureri de picior, glezna si edem limfatic la picior si probleme circulatorii;
  • probleme respiratorii si colici la sugari;
  • are un impact profund asupra organelor viscerale ( rinichi, ficat, stomac si plamani);
  • in cazul celor cu afectiuni degenerative, cum ar fi artrita, scleroza multipla, boala Parkinson, si fibromialgia.

Pe langa cele enumerate, furnizand un sentiment durabil de bine, terapia Bowen poate ajuta si in urmatoarele conditii: artrita reumatoida, spondilita anchilozanta, sindromul oboselii cronice, anxietate, depresie si stres, hernii de disc, leziuni sportive, patologii hormonale.

De asemenea, prin terapie Bowen se reechilibreaza sistemul nervos vegetativ, se obtine relaxarea semnificativa a muschilor prin mesajele trimise; tehnica este executata in jurul articulatiilor iar acest lucru stimuleaza nervii care detecteaza pozitia corpului si, prin urmare, pot aparea modificari prin intermediul terapiei; poate ajuta la stimularea circulatiei limfatice si drenaj; multe dintre miscarile Bowen se fac de-a lungul coloanei vertebrale, asa ca se pot stimula punctele care au un efect semnificativ asupra diferitelor zone ale corpului.

Asadar, terapia Bowen poate viza si zone specifice cu durere. Atunci cand pacientii sufera dureri in anumite zone ale corpului, un terapeut Bowen poate trata aceste zone prin miscari care aduc alinare zonelor respective. De asemenea,  multe dintre persoanele care au beneficiat de aceasta terapie spun ca au constat imbunatatirea starii de spirit. Exista si persoane care se programeaza la sedinte de terapie Bowen, chiar daca nu se confrunta cu dureri specifice. Trebuie avut in vedere ca terapia Bowen nu trebuie sa fie folosita ca substitut pentru tratamente medicale.

Motive pentru care terapia Bowen este o optiune viabila

In primul rand, fiind o terapie holistica, poate echilibra intregul corp atat fizic, cat si psihic si energetic. In al doilea rand, este o terapie noninvaziva pe care o pot practica oamenii de toate varstele, fara a se teme de reactii adverse. Este adevarat, sunt si afectiuni pe care terapia Bowen nu reuseste sa le vindece, dar chiar si pe acestea le poate atenua si stabiliza. De asemenea, aceasta terapie permite corpului propriul ritm de insanatosire si induce o stare de relaxare profunda care initiaza procesul de autovindecare. Nu in ultimul rand, terapia Bowen ofera pacientului o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii prin diminuarea simptomelor diferitelor afectiuni musculo-scheletice.