Terapia Bowen este, de asemenea, cunoscuta sub numele de tehnica Bowen. Realizarea acestei terapii implica miscari blande si, in acelasi timp, o manipulare precisa a tesuturilor moi. Terapeutii Bowen folosesc degetele pentru a face miscari subtile pe corpul pacientului. Sedintele Bowen pot dura de la 30 la 60 de minute si sunt adesea personalizate pentru fiecare individ in parte. Multi practicanti Bowen vad aceasta abordare ca fiind complementara altor tratamente medicale (cum ar fi medicamentele prescrise sau interventiile chirurgicale), mai degraba decat ca pe un inlocuitor pentru alte tratamente.
Abordarea a fost initial dezvoltata pentru a trata afectiunile musculo-scheletice. Mai tarziu, a fost folosita pentru a trata si alte conditii de sanatate, cum ar fi astmul. Pe termen scurt, beneficiile tehnicii tin de relaxarea profunda pe care o induce. Pe termen lug, beneficiile terapiei includ faptul ca ajuta persoana bolnava sa se simta mai bine. Exista mai multe teorii cu privire la modul in care terapia Bowen poate lucra. S-a sugerat ca terapia Bowen poate corecta frecventele de vibratie din organism, ca poate imbunatati echilibrul general, imbunatatirea conexiunilor dintre sistemul nervos si creier, conexiunile dintre diferitele sisteme ale corpului si ca faciliteaza armonia generala a organismului.
Terapia Bowen este non-invaziva si sigura pentru toata lumea. Aceasta poate fi utilizata atat pentru copii cat si pentru varstnici. Este benefica in situatiile in care nu pot fi utilizate alte tratamente, cum ar fi leziunile recente. De astfel, orice problema de sanatate poate fi tratata cu aceasta terapie, deoarece actioneaza asupra integritatii individului, indiferent de patologie. Problemele de sanatate care pot fi ameliorate in timpul tratamentului cu Bowen, pot include urmatoarele: afectiunile musculare, structurale sau bolile viscerale; umar inghetat; artrita; scleroza multipla; probleme circulatorii; probleme digestive; probleme respiratorii cum ar fi astmul; scolioza; sciatica. Chiar si femeile insarcinate pot utiliza tehnica pentru a atenua simptomele comune din timpul sarcinii. Mai mult, are un rol important pentru imbunatatirea circulatiei sanguine, drenajul limfatic si detoxifiere, regleaza sistemul nervos, echilibreaza tonusul muscular, relaxeaza muschii atunci cand sunt tensionati. Tehnica promoveaza relaxarea profunda ceea ce inseamna ca imbunatateste dispozitia pacientului. In plus, diverse dureri sunt ameliorate tot prin terapie Bowen.
Capabila de a ne scuti de problemele amintite anterior plus multe altele, terapia Bowen si-a castigat multi sustinatori. Terapia australiana utilizeaza stimuli pentru a ajuta organismul in recuperare. Prin atingeri minimaliste, terapeutul stimuleaza organismul sa reactioneze si sa se reechilibreze. Corpul este stimulat si procesul de vindecare incepe din interior spre exterior. Terapia poate fi folosita in boli cronice si acute, de obicei, cateva sedinte fiind suficiente pentru a se sesiza o imbunatatire. Terapia alternativa functioneaza ca un catalizator pentru starea de sanatate generala a pacientului.
Sintetizand, terapia Bowen:
- va accelera procesul de recuperare dupa o boala sau dupa o interventie chirurgicala, indiferent ca acest lucru s-a intamplat recent sau nu;
- calmeaza durerile de orice fel: musculo-scheletice de forma acuta sau cronica, post-traumatice sau post-chirurgicale, sau de origine articulara, cele de coccis cauzate de o cadere (si nu numai), cele de cap cauzate de stres si tensiune etc, cele menstruale (ciclu neregulat, sindromul pre-menstrual), ale maxilarului etc.
- vine in ajutorul copiilor cu enurezis nocturn;
- imbunatateste starea persoanelor care sufera de anxietate sau depresie;
- este utila atunci cand se constata nereguli hormonale, tiroida si in perioada de menopauza;
- inlatura disconfortul in timpul sarcinii (greutatea suplimentara si stresul cauzat de sarcina pot cauza modificari posturale si, prin urmare, dureri de corp);
- imbunatateste circulatia, miscarea comuna, postura, drenajul limfatic, asimilarea nutrientilor, eliminarea toxinelor;
- contribuie la pierderea si mentinerea greutatii, deoarece ajuta la dizolvarea grasimilor consumate si favorizeaza buna functionare a intestinelor;
- contribuie la tratarea unor afectiuni, precum cele: digestive (constipatie, diaree, inflamatie abdominala), ale sistemului urinar (retentie de lichide, incontinenta, infectii ale tractului urinar), respiratorii: (astm, alergii, bronsita) etc;
In plus, au fost observate efectele terapiei in cazuri de infertilitate, sarcina si dupa nastere, in cazul unor persoane care nu mai pot practica anumite sporturi si in cazul copiilor de orice varsta.
- S-a constatat, de asemenea, ca terapia Bowen este foarte utila in tratarea infertilitatii prin: inducerea relaxarii musculare (relaxarea muschilor ajuta fluxul natural al proceselor necesare pentru ovulatie, conceptie si o sarcina sanatoasa; aplicarea unor miscari ce se adreseaza sistemului endocrin (hormonal) si zonei pelviana; si relaxarea mintii (problemele ce tin de fertilitate nu sunt intotdeauna fizice, or sistemul nervos si si cel endocrin sunt influentate de minte – tehnica Bowen sporeste increderea si gandirea pozitiva care, la randul lor, au un efect benefic asupra sanatatii corpului fizic)
- Spuneam anterior ca terapia Bowen inlatura disconfortul in timpul sarcinii. Am considerat necesar sa revin la idee pentru a sublinia ca aceasta tehnica este un mijloc excelent de pregatire pentru nastere si pentru reducerea durerii asociate. Mai mult, efectele terapiei au fost constatate chiar si dupa nastere cand corpul femeii are nevoie sa se reechilibreze. Anumite miscari Bowen pot fi efectuate la cateva ore dupa nastere pentru a atenua durerea sau disconfortul si pentru relaxarea si reechilibrarea organismului.
- Terapia vine, de asemenea, si in ajutorul celor care au avut un accident si nu mai pot practica sportul preferat. Vestea buna pentru aceste persoane este ca terapia Bowen este foarte recomandata pentru tratamentul leziunilor sportive, in astfel de situatii constatandu-se rate ridicate de succes. Anumite patologii asociate cu practicarea tenisului sau golfului, de exemplu, sunt tratate foarte eficient cu terapia Bowen.
- Nasterea este unul dintre procesele cele mai traumatice prin care copilul va trece. La doua zile dupa nastere sugarului i se poate face terapie Bowen, dat fiind miscarile extrem de blande pe care tehnica le implica. Terapia Bowen poate ajuta la tratarea tulburarilor multor copii, inclusiv: colici, probleme de hranire (de exemplu, reflux), probleme respiratorii (de exemplu, astm), calmarea copiilor hiperactivi etc.