Auziti deseori vorbindu-se despre recuperare medicala prin kinetoterapie si, cel mai probabil, va intrebati in ce situatii este potrivit sa se apeleze la aceasta. Aveti nevoie de un raspuns concludent, care sa va informeze corect si sa constea in mai mult decat “atunci cand aveti nevoie”!

Kinetoterapia presupune terapie prin miscare - asta daca dorim sa ne rezumam la o definitie in cateva cuvinte – aplicabila adultilor si copiilor deopotriva, indiferent de varsta. Despre beneficiile sale in functie de categoria celor care li se adreseaza – bebelusi, copii, adulti, varstnici - vom vorbi in cele ce urmeaza.

Kinetoterapie pentru bebelusi

Din moment ce nevoile fiecarui sugar variaza in functie de dizabilitatea si de tulburarea pe care o are, kinetoterapeutii vor crea programe individualizate pentru fiecare micut in parte. Exista insa si scopuri comune in astfel de programe. De exemplu, in ceea ce priveste copiii prematuri, scopul este de a-i ajuta sa-si mentina corect postura. Nu numai ca prematurii sunt nascuti sub greutatea normala, dar sunt expusi si la riscul de a dezvolta probleme cognitive, tulburari motorii si probleme de comportament pe masura ce cresc or, kinetoterapia vine in sprijinul sugarilor aflati in astfel de situatii. De asemenea, kinetoterapia poate ajuta sugarii care sifera de anomalii genetice, tulburari genetice, boli neuromusculare, afectiuni medicale cronice etc. In aceste cazuri, prin sedintele de kinetoterapie se urmareste: promovarea pozitiilor corecte, dezvoltarea abilitatilor de dezvoltare corespunzatoare varstei, gestionarea si reducerea durerii, imbunatatirea functiei musculare, depasirea limitarilor.

Exercitiile si sarcinile executate in sedintele de kinetoterapie vor depinde de varsta copilului, de afectiunile pe care le are si de gravitatea acestora. De regula sunt executate exercitii pentru control, pentru flexibilitate si echilibru etc.

Kinetoterapie pentru copiii de 1-18 ani

Kinetoterapeutii pot recomanda terapia fizica pentru copiii care au dificultati in miscare, ce le limiteaza activitatile de zi cu zi. Se vor recomanda, asadar, sedinte de kinetoterapie copiilor la care se constata: intarzieri de dezvoltare, paralizie cerebrala, tulburari genetice, handicap ortopedic, afectiuni la inima sau plamani, defecte congenitale (cum ar fi spina bifida), deficiente la nivelul membrelor, afectiuni musculare. Specialistii in kinetoterapie pot ghida copiii printr-o varietate de programe in care includ: exercitii pentru dezvoltare, pentru  flexibilitate, de coordonare si de echilibru, jocuri de adaptare etc.

Printre beneficiile pe care le are kinetoterapia in cazul copiilor se numara: cresterea si mentinerea puterii musculare si a rezistentei, imbunatatirea miscarii articulatiilor, o mai buna coordonare, reducerea durerii, reducerea spasmelor musculare si a inflamatiilor articulatiilor, vindecarea leziunilor tesuturilor moi, prevenirea contracturilor si deformarilor membrelor, promovarea mobilitatii mersului pe jos sau cu ajutorul unui dispozitiv cu roti, cresterea capacitatii in activitatile de zi cu zi, precum cele de ingrijire personala, reducerea stresului etc.

Kinetoterapia pentru adulti

In perioada adulta, kinetoterapia se recomanda in cazul unor afectiuni precum cele: neurologice, neurochirurgicale, cand indivizii raman cu pareze; in cazurile unor afectiuni ortopedice traumatice, pentru afectiuni la genunchi, platfus etc.;  in cazul unor afectiuni ale coloanei vertebrale cand poate sa previna aparitia unor deficiente, poate ajuta la imbunatatirea si mentinerea tonusului muscular, a unei mobilitati articulare bune, tratarea unor tulburari etc.; in cazul unor afectiuni cardio-vasculare precum infarctul miocardic; in cazul afectiunilor reumatice si ale aparatului respirator s.a.m.d.

De asemenea, sedinte de kinetoterapie pot face si femeile gravide, care pot beneficia in acest fel de o nastere usoara, dar si persoanele cu obezitate care, prin exercitiu fizic, pot pierde surplusul de greutate.

Kinetoterapie pentru varstnici

Persoanele de varsta a doua pot beneficia de sedinte de kinetoterapie cu conditia ca programele de terapie sa contina exercitii selectate in functie de capacitatea clinico-functionala a persoanei. Prin astfel de sedinte se urmareste obtinerea echilibrului pentru mers si a gestualitatii uzuale precum: mancatul, bautul, folosirea toaletei, imbracatul si dezbracatul, spalarea, pieptanatul, barbieritul etc. Asadar, kinetoterapia este benefica persoanelor de varsta a treia in afectiuni precum cele: neurologice (paraplegie, hemiplegie, boala Parkinson),  dementa si cele ale aparatului locomotor. 

In lucrul cu batranii se vor evita exercitiile dinamice cu rezistenta, exercitiile izometrice, mobilizarile realizate cu bruschete, intinderile lipsite de delicatete, exercitiile cu trunchiul aplecat, exercitiile care se efectueaza in lipsa de aer, cele care presupun pozitii extreme ale capului etc.

In concluzie, nu exista varsta potrivita pentru a te bucura de beneficiile sedintelor de kinetoterapie, insa trebuie sa existe interes pentru propria persoana si pentru cei de langa noi, care nu pot decide singuri (ex. copiii)