Probabil ca nu multe viitoare mamici iau in calcul posibilitatea de a face kinetoterapie in perioada de graviditate. Articolul de fata nu este scris pentru a va convinge ci pentru a va informa cu privire la ceea ce presupun sedintele de kinetoterapie realizate in perioada prenatala. Hotararea de a apela la un kinetoterapeut va apartine!
Speciaistii includ in sedintele de kinetoterapie programe terapeutice create individual, in functie de nevoile fiecarei persoane. In situatia in care un astfel de program se adreseaza femeii gravide, va contine exercitii care au rolul de a imbunatati atat starea fizica, cat si starea psihica a acesteia. Mamicile stiu ca perioada prenatala aduce cu ea sentimente contradictorii dar si stari diferite. In plus, in aceasta perioada pot sa apara si probleme de sanatate. Sedintele de kinetoterapie isi aduc o contributie uriasa in pregatirea viitoarei mamici, preventia unor probleme inerente de sanatate si in mentinerea formei.
Experienta personala sau a unor prietene iti poate spune ca nu a fost deloc usor si comod sa constati ca de la 49 de kg, greutate pe care o aveai inainte de a fi gravida, ai ajuns la 80 kg la finalul perioadei de sarcina. Tot din experienta poti sa stii ca presiunea psihica este uriasa, iar durerile din timpul nasterii (nastere normala) par de nesuportat. In plus, varicele, hemoroizii, vergeturile, durerile lombare si edemele stiai doar din auzite ca exista pana sa fii pusa in situatia de a simti ce presupune sa le ai. Avand in vedere toate aceste situatii neplacute, care pot stirbi din bucuria de a fi mama, prima sarcina (sau o alta sarcina), poate fi abordata de asa maniera incat sa nu impuna probleme.
Dupa cum am mai spus, Kinetoterapia prenatala are rolul de a antrena corpul astfel incat sa poate face fata transformarilor fizice, psihice si nasterii in sine.
Programul de kinetoterapie in perioada prenatala
Inainte de a stabili programul terapeutic, kinetoterapeutul se va informa cu privire la istoricul medical al gravidei, capacitatea de efort pe care o are aceasta, varsta, trimestrul sarcinii s.a.m.d. Comunicarea intre femeia gravida si kinetoterapeut are un rol esential in modul in care se va derula programul terapeutic. Intr-un interviu acordat pentru publicatia online, Cuget Liber, profesorul kinetoterapeut, Dalila Baetoiu, facea urmatoarea afirmatie: „kinetoterapia adresata gravidelor este adaptata in functie de trimestrul de sarcina si urmareste obtinerea anumitor obiective, prin utilizarea unor metode si exercitii terapeutice, specifice. Modificarile fiziologice de sarcina impun totusi limitarea efortului fizic, astfel, gravidelor le sunt recomandate doar anumite tipuri de exercitii”. In acelasi interviu aceasta sublinia ca exercitiile trebuie sa fie executate la indrumarea si sub supravegherea unui specialist.
Exercitiile care au rolul de a educa respiratia sunt esentiale. Prin programele de kinetoterapie se urmareste reeducarea miscarilor respiratorii toracice si diafragmatice. In acest fel, viitoarea mamica va fi pregatita pentru travaliu.
De asemenea, programul dedicat femeii gravide poate sa contina exercitii libere si stretching (exercitii de intindere, cu capacitatea de a imbunatati flexibilitatea si mobilitatea organismului). Tehnica Bob Anderson este deseori abordata in programele kinetoterapeutice pentru gravide. Aceasta include metode de stretching statice si are ca obiective: realizarea unui antrenament eficient, obtinerea unei coordonari neuromusculare imbunatatite, imbunatatirea circulatiei sangelui si reducerea riscului unor accidente, a stresului a starilor de angoasa si relaxarea musculara.
Exercitiile de rezistenta fac, de asemenea, parte din programul kinetoterapeutic. Acestea pot fi realizate cu gantere usoare, benzi elastice etc.
Pe parcursul primului trimestru de sarcina gravidei ii sunt permise toate pozitiile de lucru fundamentale si derivate. Ulterior, pozitia asezat va fi inlocuita cu pozitia derivata asezat – rezemat, dat fiind gradul de sustinere mai mare. Asadar, exercitiile sunt incluse in programele de kinetoterapie in functie de trimestrul de sarcina in care se afla:
- Trimestrul 1 (primele 13 saptamani): in aceasta perioada se vor aborda pozitii care sa asigure relaxarea si comoditatea gravidei, pozitii de lucru fundamentale cu baza de sustinere. Kinetoterapeutul va avea in vedere ca exista posibilitatea ca embrionul sa nu fie bine fixat in uter si va include in program doar exercitii globale de mentinere a starii de sanatate fizica si psihica, care nu o vor supune la riscuri pe viitoarea mamica. Sunt permise exercitiile libere, cele de stretching (intindere), cu rezistente mici (benzi elastice etc.), cu obiecte (mingi de gimnastica etc), la aparate (precum bicicleta ergometrica). Nu sunt permise: exercitiile de rezistenta mare, cele care solicita mult abdomenul, ridicarea sau impingerea unor obiecte grele, sariturile, exercitiile de forta etc.
- Trimestrul 2 (saptamanile 14 – 27): Aceasta este perioada in care, prin retroversia bazinului in timpul schimbarii centrului de greutate, se accentueaza lordoza lombara (in care bazinul se afla in pozitie de anteversie, cu tendinta de orizontalizare). In aceasta perioada, dat fiind modificarile din corpul gravidei, se limiteaza efortul fizic. Se vor aborda pozitii delordozante de lucru cu baza de sustinere mare. Sunt permise exercitiile de tip Burger, de stretching, pentru mentinerea boltii plantare, de autocontrol respirator. Nu sunt permise: exercitiile de rezistenta mare, cele care solicita mult abdomenul, ridicarea sau impingerea unor obiecte grele, sariturile, exercitiile de forta etc.
- Trimestrul 3 (saptamanile 28 – 40): In aceasta perioada, de regula, gravidele au multe kilograme in plus si, din aceasta cauza, nu va putea face fata efortului fizic. De asemenea, fatul fiind mare, organismul gravidei va fi supus unei solicitari cardiorespiratorii mari. Se recomanda: exercitiile de respiratie exercitii usoare ale membrelor superioare cat si inferioare si plimbarile in aer liber. Sunt interzise orice fel de exercitii care includ efort fizic mare.
Kinetoterapeutul poate ajuta la modul ideal o femeie gravida, sfatuind-o in cunostinta de cauza sa execute exercitii de stretching, de relaxare, cum sa respire corect si cum sa se mentina in forma. Astfel de exercitii pot fi facute individual sau intr-un grup de gravide, pe o perioada de maxim o ora. Sunt recomandate pana la 3 sedinte saptamanal. Avand in vedere ca scopul acestor exercitii este de a relaxa femeia gravida si nu sa o extenueze, aceasta nu trebuie sa se teama ca in cadrul sedintelor de kinetoterapie va trebui sa depuna efort fizic mare.
Beneficiile exercitiilor in kinetoterapia prenatala
Am vazut ce fel de exercitii se fac in cadrul kinetoterapiei prenatale. Acum, a venit momentul sa intelegem ce beneficii au acestea, o situatie oarecum dificila dat fiind faptul ca acestea sunt in numar foarte mare si nu stii cu care sa incepi. Pentru a trece peste acest impediment, le vom enumera intr-o ordine aleatorie. Asadar, exercitiile de kinetoterapie prenatala:
- pot sa previna umflarea membrelor inferioare si sa tina departe durerile lombare legate de postura;
- pot, de asemenea, tine la distanta problemele cardiovasculare;
- contribuie la mentinerea tonusului muscular;
- contribuie la mentinerea starii de relaxare optima;
- scad riscul de ruptura la nivel perineal;
- scad riscul de aparitie al hemoroizilor;
- contribuie la reeducarea miscarilor respiratorii toracice si diafragmatice, in acest fel fiind educate respiratiile pentru travaliu;
- ajuta la obtinerea tonifierii grupelor musculare solicitate in timpul nasterii: muschii abdominali, ai spatelui, ai bazinului si perineali;
- contribuie la mentinerea greutatii optime adaptate varstei sarcinii;
- contribuie la cresterea mobilitatii articulatiilor;
- imbunatatesc circulatia veno-limfatica;
- contribuie la atenuarea crampelor musculare;
- relaxeaza coloana vertebrala.
In concluzie, toate exercitiile care fac parte din programele kinetoterapeutice prenatale sunt concepute in asa fel incat sa asigure viitoarei mamici si fatului o stare de sanatate foarte buna. Practicate in sedinte saptamanale, corect, sub indrumarea unui kinetoterapeut, aceste exercitii vor contribui la o nastere usoara! Dupa cum spuneam, decizia de a face kinetoterapie prenatala va apartine!