Yumeiho este o terapie manuala bazata pe un mod natural de vindecare. Aceasta terapie se bazeaza pe mai mult de 100 de procedee terapeutice. Scopul sau este de a echilibra centura pelvina ceea ce duce la o imbunatatire a functionalitatii organismului uman prin faptul ca se redobandeste echilibrul si simetria acestuia.

 

Teoria centrului de greutate

Terapia Yumeiho se bazeaza pe echilibrul corpului uman. In conditii normale, centrul de greutate al corpului uman se afla pe axa de simetrie verticala a corpului, intr-un plan paralel cu solul, care intersecteaza corpul la nivelul abdomenului inferior, sub ombilic la aproximativ 3 cm. La modul ideal, greutatea corpului uman este distribuita  in mod egal pe ambele picioare, insa numarul persoanelor la care acest lucru este posibil este redus, deoarece putini indivizi au ambele picioare la fel de puternice. Deplasarea coxalului determina si inegalitatea lungimii picioarelor. Dat fiind faptul ca intre piciorul stang si piciorul drept exista si diferente de lungime, face ca membrele inferioare sa fie utilizate in mod inegal. Prin terapia Yumeiho se urmareste reasezarea coxalului.

 

Teoria deplasarii coxale si bolile

Chushin Setsu (teoria centrului de greutate) subliniaza ca trebuie sa existe un echilibru in greutatea corpului intre piciorul drept si piciorul stang. Slabirea membrelor inferioare si a soldurilor este influentata de boli, mediul inconjurator si stilul de viata al indivizilor. De asemenea, deplasarea coxalelor poate avea loc si in timpul nasterii, la iesirea prin uterul matern. 

 

Terapia Yumeiho

Sa presupunem ca piciorul stang este slabit, in acest caz greutatea corpului se va muta pe piciorul drept. In cazul in care atat piciorul stang cat si cel drept sunt slabite, greutatea va fi plasata pe unul dintre picioare pana ce acesta oboseste si apoi se va muta pe celalalt mai odihnit. Centrul de greutate va fi schimbat din ce in ce mai des, pe masura ce slabirea piciorului si soldului devine mai serioasa. Fara ca macar sa realizam cauza, pe acest fond se vor dezvolta boli si afectiuni numeroase pentru ca centrul de greutate intre piciorul puternic si cel slabit se schimba foarte des. Mutarea greutatii pe un singur picior, pe o perioada lunga de timp, va face ca nervii de pe partea respectiva sa fie stimulati, functionarea lor sa fie obosita si sa se ajunga chiar si la stagnarea sangelui si energiei in picior. In timp, persoana va simti dureri si contracturi musculare la nivelul piciorului afectat, postura corporala i se va schimba, iar aliniamentul spinal va fi afectat.

 

Pentru a vedea diferenta de lungime intre piciorul stang si piciorul drept cu mai multa precizie, in anul 1993, in Canada, a fost inventat un dispozitiv digital care poate masura inegalitatea si chiar indica gradul acesteia. Pacientul ramane in picioare pe doua placi de metal si dupa aproximativ un minut, aparatul arata cat de multe kilograme au fost sprijinite pe fiecare picior si, de asemenea, indica diferenta de greutate corporala suportata. In acest fel, terapeutul poate intelege care picior este mai slab si suporta o greutate mai mica. 

 

Principii ale terapiei Yumeiho

Legatura foarte stransa dintre o functionare buna a coloanei vertebrale si sanatatea organismului uman reprezinta principiul fundamental al terapiei Yumeiho. De foarte multe ori  anumiti muschi si incheieturi sunt suprasolicitati  si pe acest fond se ajunge la dereglari ale coloanei vertebrale. Cele mai multe cazuri sunt semnalate in randul persoanelor care stau foarte mult pe scaun, la birou, dar si in randul altor indivizi a caror pozitie este predominant deficitara in timp ce lucreaza, unde se dezvolta frecvent afectiuni precum cifozele, scoliozele, lordozele, discopatiile sau artrozele vertebrale. In concluzie, intre starea de sanatate a organismului uman si cea a coloanei vertebrale exista o puternica interdependenta.

Un alt principiu al acestei terapii consta in faptul ca starea de sanatate a unei persoane poate fi influentata in mod direct de pozitia dominanta a centrului de greutate al corpului prin faptul ca uneori articulatiile, muschii s.a.m.d. sunt solicitate anormal. De asemenea, pozitia dominanta a centrului de greutate al corpului poate fi influentata si in mod indirect prin tulburari induse la nivelul coloanei vertebrale, pe acest fond aparand afectiuni precum: cifoza, scolioza, hiper sau hipo lordozele, artrozele vertebrale, discopatiile s.a.m.d. 

Un al treilea principiu al terapiei Yumeiho consta in faptul ca pozitia dominanta a centrului de greutate al corpului si coloana vertebrala pot fi afectate de starea articulatiilor centurii pelviene. Pe acest fond, pe langa afectiunile de la nivelul centurii pelviene, la nivelul intregului organism vor putea sa apara tulburari functionale care, in timp, vor genera afectiuni cronice ale aparatului locomotor dar si boli grave la nivelul organelor interne, aparatului circulator si sistemului nervos.

La nivelul intregului organism pot fi generate modificari vizibile de asimetrii ale bazinului si anomalii de pozitie ale centrului de greutate. Pe acest fond se poate vorbi despre torace asimetric, membre inferioare si membre superioare asimetrice etc. De asemenea, vor aparea suferinte in mod exclusiv pe o parte a corpului.

Ultimul principiu care sta la baza terapiei consta in faptul ca starea de sanatate a coloanei vertebrale si pozitia dominanata a centrului de greutate a corpului pot influenta activitatea sistemului nervos vegetativ. Deseori, fara o cauza anume care sa poate fi pusa in evidenta de anumite investigatii realizate in medicina clasica, apar totusi dezechilibre functionale. 

 

Chiar daca terapia manuala Yumeiho se realizeaza pe baza unor  principii de acum deja stabilizate, adoptarea sa este absolut diferita de la un individ la un altul. Abordarea pentru fiecare pacient este extrem de bine individualizata. Terapeutul se adapteaza la diferite sensibilitati ale pacientului, iar durata sedintelor este stabilita individual. In functie de problema specifica, pot fi necesare de 3 pana la 10 sedinte, in functie de modul in care reactioneaza organismul. Sedinta dureaza aproximativ o ora, de asemenea, in functie de complexitatea problemelor pacientului. Dupa sedinta de Yumeiho pacientul este sfatuit sa bea apa suficienta.

De regula, oamenii apeleaza la terapii alternative, ex: terapia Yumeiho, atunci cand problemele apar deja, desi ar fi minunat sa constientizeze ca cel mai bun impact posibil al unei terapii poate fi perceput atunci cand se actioneaza preventiv.